Cabinet avocat Marius Pântea -
zzz
descriere site
Mediere

 

1. Ce este medierea?

Medierea este o metod─â modern─â de rezolvare a conflictelor dintre persoane sau chiar dintre persoane juridice, prin care acestea au ocazia s─â isi rezolve litigiile f─âr─â a mai apela la un proces în justi┼úie, sau la arbitraj, în prezen┼úa unei persoane autorizate, neutre ┼či impar┼úiale - mediatorul.

 

2. Rolul mediatorului

Mediatorul are rolul de a asista persoanele în conflict pentru a putea negocia împreun─â o solu┼úie comun─â. Astfel, medierea este o negociere asistat─â. Fiecare persoan─â particip─â direct la g─âsirea solu┼úiei finale.
Fiecare persoan─â are desigur interesele sale. Pe parcursul medierii, mediatorul le ajut─â s─â î┼či comunice nevoile. De asemenea, mediatorul le ajut─â s─â formuleze împreun─â o solu┼úie de mijloc, care s─â satisfac─â nevoile tuturor.

 

3. Avantajele medierii

Raportul beneficii /costuri este favorabil
Beneficiile importante raportat la costurile rezonabile dau un raport favorabil, care motiveaz─â alegerea medierii pentru rezolvarea conflictelor variate.
Beneficille medierii sunt importante
Timpul economisit, rapiditatea rezolv─ârii, confiden┼úialitatea, discre┼úia ┼či stresul mai sc─âzut, p─âstrarea reputa┼úiei, participarea la g─âsirea solu┼úiei în conflict sunt cateva beneficii care cântaresc mult în balan┼úa avantajelor în medierea conflictelor.
Cel mai adesea, nu mai este nevoie de expertize, evalu─âri. Dac─â persoanele care vin la mediator se în┼úeleg asupra valorii unor bunuri sau obliga┼úii financiare, mediatorul nu are nevoie de o expertiz─â pentru a-i ajuta s─â g─âseasc─â o solu┼úie.
În plus, dac─â procesul s-a declan┼čat, se poate recupera taxa de timbru dac─â litigiul va fi solu┼úionat prin mediere.
Costurile sunt rezonabile
Costurile sunt date de onorariul mediatorului ┼či de eventuale cheltuieli ocazionate de mediere. Pentru un litigiu obi┼čnuit, solu┼úionat rapid, costurile de mediere sunt inferioare cheltuielilor cu un proces lung, care trece prin toate etapele în câ┼úiva ani.

 

Medierea este rapid─â
De când persoana pe care dori┼úi s─â o invita┼úi la mediere r─âspunde invita┼úiei dumneavoastr─â sau a mediatorului, totul se poate derula rapid. De comun acord se pot fixa termene apropiate pentru ┼čedintele de mediere. De cele mai multe ori, rezolvarea disputei se face în 1-2-3 ┼čedin┼úe.
Medierea este flexibil─â.
Programarea ┼čedintelor de mediere se face împreun─â cu persoanele mediate, spre deosebire de un proces, unde se primesc termene de judecat─â decise doar de instan┼ú─â si de programul ei. La nevoie, se pot stabili ┼čedin┼úe ┼či dup─â programul normal de lucru, iar în cazuri speciale ┼či în afara zilelor lucr─âtoare.

 

Medierea este discret─â.
Totul se desf─â┼čoar─â doar în biroul mediatorului, la ad─âpost de priviri indiscrete. Orice se discuta, orice tensiune r─âmane în spatele u┼čilor acestui birou.
Medierea este confidenţială.
Mediatorul este obligat prin lege ┼či prin statutul profesional s─â p─âstreze confiden┼úialitatea medierilor pe care le faciliteaz─â.

 

Solu┼úia în medierea conflictelor v─â apar┼úine !
Dac─â disputa ar ajunge în instan┼ú─â, solu┼úia final─â este dat─â doar de judec─âtor, în baza interpret─ârii legilor. Adesea, solu┼úia nu corespunde a┼čtept─ârilor persoanelor din proces.

 Instantele la care au dreptul sa puna concluzii:
Toate instantele